Czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych zainspirował uczestników Koła Naukowców do przeprowadzenia kilku eksperymentów. Tym razem głównym bohaterem doświadczeń było jajo.
Młodzi naukowcy sprawdzali wytrzymałość skorupek jaj poddawanych na ściskanie dłońmi, obciążanie talerzami do sztang oraz stawanie na nich stopami. Najmłodsi uczniowie próbowali stawiać jaja na sztorc, testowali bezwładność jaj oraz bezdotykowo oddzielali żółtko od białka wykorzystując prawo Pascala. Uczestnicy zabawy chętnie testowali sprężystość jaj pozbawionych wapiennych skorupek a także konstruowali „idealny” kształt jaja według matematycznego przepisu.
Po zakończeniu pokazów każda osoba zainteresowana „jajecznym” tematem mogła dowiedzieć się między innymi czym jest jajo Fabergé, poznać anegdotę jaja Kolumba oraz sprawdzić umiejętności logicznego myślenia rozwiązując jajeczne zagadki.
A. Lis